"Zinciri Kırma!" Yöntemi ile Tembelliğimi Nasıl Yendim

Yapmayı inanılmaz bir şekilde istediğiniz ama bir türlü yapamadığınız şeyler var mı? Kitap okumak, spor yapmak, yan projeler geliştirmek, evi temizlemek ve bunun gibi şeyler. İstediğiniz ama bir türlü gerçekleştiremediğiniz için içinizi kemirdiğiniz zamanlar...

Akşam yaparım, yarın başlarım, Pazartesi kesin ama kesin başlayacağım dediniz ve tam 48 Pazartesi geçti. Bende öyle oldu en azından.

2 yıldır yarın kitap okuyacağım diyorum mesela. Ya da başlıyorum ama bir türlü devamını getiremiyorum. Üşeniyorum, erteliyorum, bir şeyler oluyor ama kitap okuyamıyorum bir türlü. 3 yıldır da işimin dışında bir de yan proje yapayım diyorum mesela. Çok istiyorum ama bir türlü olmuyor. Yani bu haftanın başına kadar olmuyordu.

Bir şeylere başlamayı erteleyebilmek adına yoğunmuşum gibi hissedip vicdanımı rahatlatmak için YouTube açıp bana bir şeyler katacağına inandığım videoları izliyordum. Ve tüm alışkanlıklarımı değiştiren bu videoya denk geldim:

Videoda bahsedilen “Zinciri Kırma” yöntemine göre belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirmek için o hedefi ufak adımlarla belirli periyotlarla yapmamız gerekiyor. Önemli olan tek şey zinciri kırmamak. Kural, “bugün 20 dakika kitap okuyamayacağım ama yarın 40 dakika okuyup telafi ederim” düşüncesini kabul etmiyor. Böylece yarın okuyamadığın 40 dakika için sonraki gün 60 dakika okuyamıyorsun. Erteleme lüksü tanımıyor. Ayrıca gün içerisinde kısıtlı zaman olduğu için o hedefi gerçekleştirmek için üzerinizde biraz baskı kuruyor.

İşe yaramayacağını düşünsem de içimdeki huzursuzluk denemem gerektiğini söyledi ve Excel üzerinde kendime göre bir takvim oluşturmaya karar verdim.

Her hedefim için bu takvimi başka bir sekmede oluşturdum. Ama sorun şuydu: Hedefimi her gerçekleştirdiğimde Excel’i açıp takvimi güncellemem gerekiyordu. Hem de tüm hedefler için. Benim gibi iflah olmaz bir üşengeç ve erteleme bağımlılığı olan biri için çok güzel bir bahaneydi bu çizelgeyi açmamak. Ayrıca bilgisayarım sürekli yanımda olmayabilirdi.

Ama huzursuzluğum devam ediyordu. Sonra aklıma geldi, sürekli yanımda olan bir şey var: Cep telefonu. Play Store’u açtım ve “Zinciri Kırma” ile “Don’t Break The Chain” aramalarının sonucunda 7–8 adet uygulama indirip hepsini denedim.

Uygulamalardan biri hoşuma gitti ve onu kullanmaya başladım.(İndirmek isteyenler indirebilir.) Ve bingo! Hiç ama hiç beklemediğim bir şekilde inanılmaz etkisi oldu. Bir türlü erteleyememek o hedefleri gerçekleştirmemi sağladı. Günün son birkaç saati yaklaştığında üşengeçliğim, vicdanıma mağlup oldu ve oturduğum yerden kalkıp tüm günlük hedeflerimi gerçekleştirmeye başladım. Hem de belirlediğim periyotlar dışına hiç çıkmadım. Hedeflerim şu şekilde:

  • Her gün en az 20 dakika spor yapacağım.

  • Hafta içi her gün en az 20 dakika veya 25 sayfa kitap okuyacağım.

  • Hafta içi her gün en az 20 dakika yan projem ile ilgileneceğim.

  • Hafta sonu her gün en az 20 dakika makale yazacağım.

  • Her gün en az 10 dakika meditasyon yapacağım.

Meditasyon dışındaki hedeflerime belirlediğim sürelerden çok daha fazla zaman ayırdım. Ama hedeflerimden hiçbiri hiç aksamadı ve belirlediğim süreleri hep tamamladım.

Zinciri kırma yöntemini uygulamasaydım 1.5 yıldır spor yapmıyor, 2 yıldır kitap okumuyor ve asla makale yazmaya başlayamıyor olurdum.

Benim gibi tembel biri için bile işe yarayan bu yöntemi her konuda siz de kullanabilirsiniz.